ANYÁKNAK anyától.

Trollmama

Trollmama

De akkor tényleg vágjunk... a közepébe...

Terápiás panaszkodás I. A szoptatásról

2016. február 24. - Trollmama

Figyelem! Asztalborítós, keresztvízleszedős, trollkodós, véresszájú ősanyás dühöngés következik, aki nem bírja, inkább hagyja a fenébe az olvasást, van ennél jópár szórakoztatóbb dolog, vagy mi.

Gyerek alszik, nappaliban összezsákolva a kupi, király vagyok. Írok.

breastfeeding-support.jpg

("Oh, köszi, már túl sok támogatást kaptam a szoptatáshoz" -ezt nem mondta még soha egyetlen nő sem)

Szóval ott ülsz a kanapén,görnyedsz,mint egy aszkéta,de mozdulni nem mersz,mert végre úgy sikerült mellre tenni a babád,hogy nem sikítasz a fájdalomtól. Másfél hete félpucéran mászkálsz,mert ha bármi hozzáér a mellbimbódhoz, összetojod magad. Arcodon mindenféle grimaszok,kivéve a magazinok címlapján tündöklő áhítatos kismamafej..az baromira vàrat magára.
A másik melledből csöpög a tej a tecsós csíkos pizsigatyádra,de a zsepi elérhetetlen távolságban, úgyhogy most igy jártál. Azon töröd a fejed,hogy a nap 24 órájában így megy majd ez?Fél évig (ez a hozzátáplálás megkezdésének körülbelüli időpontja,és nem a 3,vagy 4 hónap,nem bizony!)??? És egyszerűen nem hiszed el,hogy ennyire nehéz.
Elárulom,nem ennyire nehéz alapvetően,csak manapság az egész el van b*szva, és ezért valakinek kéne vállalnia a felelősséget. 
A sikeres szoptatáshoz szerintem 3 dolog kell. Naprakész információk,támogató környezet és ösztönös elszántság.
Ha a védőnőd azzal kezdi,hogy az 1 hetes csecsemőd azért ordít,mert hasfájós,akkor menekülj!!! Fuss, és ne nézz hátra...ahogy én tettem. Megkérdezte,hogy mennyi vizelete és széklete van a babának? Vagy,hogy megindult-e a súlya? Nem! Ezzel szemben gondosan sorolta telefonon a gyógyszertárból beszerzendő cseppek és készítmények neveit (többezer forintnyi értekben). Kijönni hozzánk elfelejtett,mint ahogy a doki sem említette,hogy a gyereknek 2 hetesen el kellett volna érnie a születési sùlyát. Biztosan székely gyerek, mondta vidáman, azért ordít annyira. Kösz! Így már nem is csodálkozom,hogy rendszeresen kötnek ki János kórházban pár hetes csecsemők kiszáradással.
Szóval, kedves Kismamák, íme egy fontos adat. Becslések,vizsgálatok alapján az anyák 98%-a képes fizikailag, anatómiailag, élettanilag a gyermeke szoptatással való gondozására. Teljesen természetes, hogy bízunk a befizetett tb-nk után biztosított, jól megérdemelt szakemberek tudásában. De ki kell mondani, és én kimondom, hogy egy részük jelen pillanatban nincs tisztában a saját szakmai protokolljával és baromira tájékozatlan. Ezzel sikeresen eljuttatva anyák ezreit az önvádhoz, a szomorúsághoz, a csalódáshoz vezető útra, illetve a családi büdzsére rónak FELESLEGES terheket a megvásárolandó tápszerrel, cumisüveggel, anyámkínjával.

Hogy nekünk mi volt az utunk? Közösségi oldalon támogató csoport felkutatása, addig nem ismert szakember (IBCLC-laktációs szaktanácsadó) felkeresése, sok-sok-sok szeretettel megtöltött igyekezet, és siker!

Íme egy rövidke lista, néhány tipikus bullshit! Ha ezeket látod, hallod egészségügyi személyzet részéről, akkor biztos lehetsz abban, hogy lövése sincs a szoptatásról:

-"Anyuka, ezekkel a mellekkel nem lehet szoptatni! "(A női mell alkalmas a szoptatásra, nagyon jó trükkök vannak a mellbimbó kiemelésére, stb.)

-"Biztos híg a teje!" (Nincs híg, vagy nem laktató tej. Minden anya teje tökéletes a babája számára)

-"Kezdje el mérni a szoptatásokat!" (A szoptatások mérése teljesen felesleges, mert a tej összetétele, kalóriatartalma nagyon változékony. A baba vizeletének és székletének mennyiségét, gyarapodását, és a kicsi hangulatát érdemes figyelni!)

-"3 óránként szabad csak szoptatni" (Mint ahogy mi sem időre eszünk, iszunk, úgy a babák sem. Pontosan tudják, hogy mikor,mit igényelnek. Mivel a tejtermelés kereslet-kínálat mentén alakul, érdemes bennük bízni. Főleg, hogy néha ugrásszerűen nő az igényük (növekedési ugrás). Emellett pedig a szoptatás nem csak táplálék, de fájdalomcsillapítás, megnyugvás, kapcsolatfelvétel a csecsemő részéről.

Emellet, ha bárki cukros vizet, teát, cumit akar tömni a gyereked szájába két naposan, törd le a kezét! (A belövellés 3-5 nap, a babáknak ekkor a kolosztrum aranyat ér, és a születési súlyból való vesztés normális.. kb 7%ig.)

Ez a pár bekezdés csak csepp a tengerben. Hiteles információk, és segitség elérhető a www.lll.hu, illetve a www.ibclc.hu oldalon.

Fentiek akkor érvényesek, ha te úgy döntöttél, hogy szeretnél szoptatni. Ugyanis erről is jogod van dönteni, amihez elengedhetetlenek a korrekt információk.

Arról, hogy mit tehet a család az anya és a baba érdekében, majd legközelebb pötyögök. Most szaladok, mert a gyerek nem alussza át az éjszakát, ó jaj :D! Hát ilyet...!

 

ui.: Tisztában vagyok az egészségügyi dolgozók túlterheltségével, terheikkel, ezzel együtt elfogadhatatlannak tartom az ilyen szintű felelőtlenséget. A tápszerlobbit meg végképp. És le a kalappal minden védőnő és gyerekorvos előtt, akinek továbbra is igénye az szakmai fejlődés, és az anyák korrekt támogatása. Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trollmama.blog.hu/api/trackback/id/tr128396704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mendula 2016.02.24. 22:59:29

Like!!! Minden sorával egyetértek!:)

gerbera24 2016.02.24. 23:34:04

Úgy szeretnék Mindenkit megtanítani, hogyan lehet egy egyszerű, vastagfalu, kifelé hajló üvegpohár segítségével lefejni a felesleges tejet. A saját ujjaddal ott és akkora nyomást gyakorolsz, amekkora épp megfelelő és elviselhető, nem fájdalmas és nem dörzsöli ki a mellbimbót, mert magad ellenorzod az egészet. Anyukámtol

gerbera24 2016.02.24. 23:35:28

Úgy szeretnék Mindenkit megtanítani, hogyan lehet egy egyszerű, vastagfalu, kifelé hajló üvegpohár segítségével lefejni a felesleges tejet. A saját ujjaddal ott és akkora nyomást gyakorolsz, amekkora épp megfelelő és elviselhető, nem fájdalmas és nem dörzsöli ki a mellbimbót, mert magad ellenorzod az egészet. Anyukámtol tanultam, miután a pumpatol egybol falramasztam. Aztán ugyanebből a pohárból tanultak inni a babaim, nuku cumisüveg, fedeles csőröspohar.

Trollmama 2016.02.25. 06:50:54

@gerbera24: ha csak azoknak a noknek megtanitod,akik a kornyezetesben kismamak,akkor mar sokat tettel az anyakert,a babakert!!!!! Szuper otlet!

Cerambyx 2016.02.25. 08:43:34

Köszi ezt a posztot! <3

tsokistsoook 2016.02.25. 14:56:40

Szuper poszt! Minden pontjával egyetértek!
Kitartás minden leendő kismamának! Nem egyszerű boldogulni ebben a mai információáradatban... Leírnék egy kis saját tapasztalatot, hogy mindenki okuljon ebből is.
Már a terhesség alatt is rengeteg irányról lehet olvasni/hallani szoptatás téren is...
Az egyik blogon azt olvastam, hogy irtóra fáj, a másikon meg, hogy orgazmusod lehet tőle...:)
Bíztam az utóbbiban, de sajna nem jött be...:) Fura is lenne mondjuk...:D
Az igazi kihívás szerintem az az első pár nap, amíg megindul a tej, ill. az utána következő hét/hetek, amíg beáll a tejtermelés. De főként a kórházban töltött első pár nap...
Amikor megszületett a babám, egyből próbálkoztunk, ahogy kell. Nem aggódtam, mert már a terhesség alatt is volt előtej, de ami a kórházban ment, az maximálisan elbizonytalanított és stresszelt, ami a tejtermelés egyik fő ellensége, ugye. Hogy mi történt?
4 irányból jöttek a tanácsok és természetesen mind különböző volt. Csecsemős nővér, kórházi védőnő, szülésznő és valaki, aki védőnőnek adta ki magát, de gyakorlatilag egy szoptatási segédeszközöket gyártó cég ügyes értékesítője volt (máig nem tudom mi volt az ő konkrét posztja, de természetesen mind közül ő volt a legmeggyőzőbb...). "Így helyezd mellre!", "így masszírozd ki!", "így fejd kézzel!", "így itasd!", "vegyél krémet és bimbókiemelőt!" (totál feleslegesek), és a legdurvább "szoptasd csak meg időre, lássuk mennyit sikerül!"... Maga volt a horror... Az amúgy is hormonokkal és bizonytalansággal küzdő első babás anyukákat, így "segítik" a szoptatásban egy dél-pesti kórházban.
Az én tanácsom az, hogy válasszatok magatoknak egy embert, akinek a tanácsaiban bíztok ilyen téren, és rá hallgassatok. Senki másra. A többiekkel pedig nem kell vitatkozni, csak bólogatni, aztán csinálni ahogy kell ill. ahogy nektek jó. Hajrá mindenkinek!:)
süti beállítások módosítása