ANYÁKNAK anyától.

Trollmama

Trollmama

Szoptatni,vagy sportolni: az itt a kérdés!

avagy Elefántcickány vs Trollmama: 1-0

2016. május 12. - Trollmama

WARNING! Alábbi sorokat szigorúan humorérzékkel rendelkező olvasóinknak ajánljuk! Azért eléggé tanulságos, szerintem ;).

elephant-shrew-image-6.jpgAz elefántcickány mama a példaképem. No, nem csak azért, mert iszonyatosan menő a neve. Hanem azért, mert marha gyorsan tud futni. Muszáj neki, különben no kaja. Következésképpen elefántcickány mama (továbbiakban ECM) jó karban van. Olyan kis formás, és nem magas a koleszterinje, nem vizesedik a lába, és a háta sem fáj. Még mielőtt elkezdenétek mondani, hogy "de neki mááás, mert az ő gyerekei köztudottan pár hetesen már önállóan vadásznak, és egyébként is"...csak szólok, hogy a 4-5 hetesen ivarérett utódait 2 hetes korukig napi több alkalommal szoptatja. Emlős, mint mi. Tudjátok, emlős állat, utódait emlőiből táplálja, bla bla bla. Na, mi is azok vagyunk ;). Az tény, hogy EMC fészekrakó, tehát nincs szüksége nörszre,anatómiailag megfelelő hordozóra,babakocsira, gyerekei apukájára, nagyikra, amíg kimozdul otthonról. Ezzel szemben az ember hordozó emlős, aki nem hiszi, járjon utána! De most nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy  nincs neki saaaaajnos olyan rokona/orvosa/védőnője/szomszédnénije,aki ellátná  rettentő hasznos tanácsaival a szoptatós anya aszkétikus életmódját illetően. Szóval, ECM csak éli tovább az életét úgy, mint régen, és nem parázik azon, hogy ha fut, akkor búú meg bááá, besavasodik a teje, és akkor szegény kicsi EC bébik majd jól leválasztják magukat. Szóval, EMC elég menő.

Az írás apropója, hogy én is menő akarok lenni. A szomorú ebben az, hogy én vagyok Ms Búsan-Lustán, Ms MindentVagySemmit, Ms Jojó, és még sorolhatnám. Ha edzek, akkor nagyon edzek. Heti sokszor. Viszont, ha nem, akkor nagyon nem. Nem csak úgy ímmel-ámmal vagyok lusta. Ízig-vérig az vagyok. Főleg, amikor sajnálom magam. Hehe, az a legjobb ok a lustaságra, és persze ördögi kör is..."Mert mindenki tudja Pistike, hogy a mozgás nem csak a fizikumunkra, de a pszichés állapotunkra is jó hatással van (felemelt mutatóujj)..érted már? És akkor Pistike érti, megy,és bekapcsolja a tv-t, meg fog egy chispes zacskót. Szóval, én ECM akarok lenni, és nem Pistike.

És itt jön a motiváció, és néhány FONTOS információ, itt-ott elrejtve a zagyvaságban. Vannak ezek az általam csodált nők, akiket az internetnek hála, nap  mint nap látok edzeni, mozogni gyerekkel és gyerek nélkül. Néha több gyerekkel is egyszerre. Na, ők legalább olyan menők, mint EMC. És az a durva, hogy nem hittek az akárkinek, hogy besavanyodik a tejük, meg a fekvőtámasztól mellgyulladást kapnak (??? most komolyan, ezt kik találták ki???). Pontosan tudják, hogy ez baromság, főleg, mert ha így lenne, kihalt volna az emberiség (gyanítom, párszor ezt még le fogom írni a blog történetében). Ugyanis van az az elvárt (?) kép, hogy kismama bűnbánó Magdolna fejjel ül, és nézi becsukott szemmel édesdeden szopizó babácskáját, nem mozdul, nem netezik a telefonján ;), nem magyaráz a férjének, nem instruálja a 7évest, merre néz a b pocakja, nem lakkoz körmöt,nem eszik K-betűst, meg úgy semmit nem csinál. Értitek? A szoptató anyának nincs élete. Vagy valaki, valakik nem akarják, hogy legyen? Ez biztos egy titkos földönkívüli összeesküvés, hogy szép lassan átvegyék az irányítást az emberiség felett. Jó, hülyülök. 

12717612_1226752807354534_4174072254693272246_n.jpg

Szóval, kedves várandós kismama, kedves frissen szült kismama, kedves minden anya, aki szoptat, szoptatott, szoptatni akar majd, vagy nem szoptat, de elvárják tőle, hogy viselkedjen "anyukásan"... Jó hírem van, lehet, szabad mozogni...SŐT, ha élvezed a mozgást, a lehető legjobbat teszed magaddal és a családoddal. Hogy ne csak járjon a szám, elrejtek ;) néhány képet, hogy lássátok,vannak szoptató sportoló anyák. Magasak, alacsonyak,szőkék, barnák, vékonyak, teltkarcsúak,fáradtak, vagy kipihentek. Anyák, és élvezik. Sőt, családként élvezik, gyakran apákkal, nagytesókkal együtt.


12743522_967737146594762_8559365668107183169_n.jpgAmit nagyon fontos azonban tudni, és elfogadni, hogy a terhesség és a szülés hatással van a testünkre. Szóval, akármekkora űbermájjer király ájrongörlök voltunk terhesség előtt, szülés után legyünk megfontoltak. Az ORVOSI kontroll és a FOKOZATOSSÁG mellett nagyon sokat segíthet a tapasztalt, kismamákkal foglalkozó SPORTSZAKEMBER segítsége, illetve azok a sportoló anyaKÖZÖSSÉGEK, amik nem csak jó tippekkel szolgálhatnak az egészséged érdekében, de a lehető legjobb motivációt és praktikus tanácsokat adhatják (pl. hogy honnan van időgépük, amivel a sportot is beillesztik a mindennapokba..fűzte hozza a szerző :D, Ms LegyenMindigMentségem :)). Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a testünkkel való újraismerkedés, és állapotának felmérése elengedhetetlen. A szétnyílt hasizom, a méhsüllyedés, vagy egyéb, nem specifikusan a szüléshez kötődő problémák (ülő életmód...) mind-mind megérdemlik, sőt követelik, hogy foglalkozzunk velük, regeneráljuk magunkkal!

Azért próbáltam hasznos infókat is gyűjteni. Ímé:

A szoptatás szempontjából néhány dolgot érdemes megfontolni. Jól tartó, méretnek megfelelő sportmelltartó mindig legyen alapvető (szoptatás nélkül is ;)). A mell fizikai ütődését mindenképpen érdemes elkerülni (thai boxszal, kézilabdával, jéghokival, stb. sajna várni kell). A folyadékpótlás természetesen ugyanolyan fontos, mint bárki más földi halandónál, aki sportol. Ha van rá időd, lehetőséged, figyeld meg magad, és ha igényled, egy kiadós szopi után indulj el sportolni...persze közben is lehet. És nyugi, az aggodalom gátolhatja a tejleadó reflexet, gondolj EMC-re, és persze azokra a nőkre, akik már nekivágtak. Anyák, mint te. Viszont ha jól esik a mozgás, kikapcsolódsz, levezeted a feszültséget, az csak kellemesebbé teheti a szoptatás időszakát. Figyeld a tested, figyeld a csecsemőd,gyereked és hallgass az ösztöneidre! 

A szülés utáni megújuláshoz remek segítség: 

W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után

http://bookline.hu/product/home.action?_v=W_Ungvary_Renata_Megujulas_szules_utan&id=106400&type=22

Ajánlott oldalak a , a teljesség igénye nékül (így várom a további tippeket is szeretettel):

  • http://www.loveyourbelly.hu/
  • http://www.intimtorna.hu/
  • http://www.fussbabakocsival.hu/
  • http://www.gyerunkanyukam.hu/
  • http://kangatraining.hu/
  • http://www.aktivmami.hu/
  • http://www.maminbaba.hu/
  • https://www.facebook.com/FitWrapSynergy
  • http://www.bikewithbaby.com/

Ui.: Én meg kigyalogoltam a gyerekkel a sportpályára, kicsit lábaztam is, fekvőztem is, amire épp jutott idő. Mert közben P. elkezdte kipakolni a gyepre a kavicsot a petanque-pályáról, és szúrós szemmel nézett a gyepmester bácsi :D. Na, szóval volt fekvőtámasz, és mégis szoptatom a gyereket azóta is.. ;).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trollmama.blog.hu/api/trackback/id/tr988712288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása